DOELSTELLINGEN
In de gezinnen waar ik de Kraamverdieping heb geïntroduceerd merkte ik dat er een intensiever contact tussen de verzorgers en het kind ontstaat. Hierdoor gingen de verzorgers meer zien bij hun kind tijdens de verschillende onderdelen hiervan. Ze ontdekten wanneer hun kind volledig ontspannen was en gaven aan waar er spanning te voelen was in het lichaampje van de baby. Ze zagen sneller wanneer hun kindje moe was, heel alert of bijvoorbeeld ergens pijn had zoals bij buikkrampjes. Met behulp van mijn boek kunnen ouders meer verschillende kenmerken onderscheiden en benoemen. Ook ontdekken ze gemakkelijker de reden waarom hun kindje zich op een bepaald moment niet oké voelt.
De voordelen om dit te weten…
- Je gaat huilen niet zien als alleen maar storend, maar als een signaal dat je baby iets nodig heeft
- Zodat je je baby kan helpen, zodat je iets kan doen voor je baby
- Komt je baby eerder/makkelijker tot rust
- Je opent je hart voor je baby, je gaat beter luisteren, je krijgt meer geduld
- Je ontdekt dat het huilen niet betekent dat jij iets fout doet (Je leert: als je baby huilt, ligt dat niet persé aan jou)
- Je gaat de signalen van je kind beter begrijpen en serieus nemen, waardoor je kindje zich makkelijker kan ontspannen
- Je kindje gaat er steeds meer vertrouwen dat zijn ouders zullen luisteren (hij voelt zich gehoord, krijgt meer rust, voelt zich erkend, voelt zich erbij horen, voelt zich onderdeel van het gezin)
- Je kindje gaat beter, rustiger, langer en veel dieper slapen.
- Je kindje zal rustiger eten, minder krampen krijgen en minder spugen. (minder stress)
- Je kindje zal minder huilen en een snellere motorische ontwikkeling hebben.
- Je kindje zal minder behoefte hebben aan controle patronen zoals: voortdurend een speen willen, teveel willen eten of een knuffel niet kunnen missen. En minder verlatingsangst hebben.
Een kindje wat zich langere tijd niet begrepen voelt beland in de overlevingsmodus! (emotionele verwaarlozing) Dat uit zich als het te lang duurt in apathie en lusteloosheid bij het kind (dit is een soort grijze lijn zonder hoogte of dieptepunten) Je kindje heeft het opgegeven om te vechten en signalen af te geven. Accepteert dat hij er niets aan kan veranderen. Dit heeft invloed op de rest van zijn leven… Het remt kinderen in hun groei en ontwikkeling, zowel geestelijk als lichamelijk.
Het geeft een enorme stress in zijn systeem.
Het zelf genezend vermogen van het kind staat op de sluimerstand. Zie ook lezing Dr. H. Fransen, Arts, spreker. Versterk het genezend vermogen deel 2.
-Meer zelfvertrouwen en rust opbouwen bij ouders en kind.
Zelfs bij erg onzekere ouders zie ik het vertrouwen in zichzelf naar het kind toe groeien. Ze zien ook dat hun kind rustiger wordt op het moment dat ze zelf meer vertrouwen krijgen in de zorg voor het kind. Als een baby bijvoorbeeld buikkrampen heeft en ouders ontdekken dit zelf geeft dit al rust. Ze weten dan namelijk wat er aan de hand is. Ze proberen vervolgens onder begeleiding zelf de verschillende handelingen uit die verbetering kunnen opleveren. En merken vervolgens dat ze zelfstandig verlichting kunnen geven aan de pijn van hun kind. Alleen al het gegeven dat ze bepaalde handelingen kunnen proberen als er problemen zijn met het kind geeft al enorm veel rust. Ze hoeven namelijk niet machteloos toe te kijken hoe hun kindje aan het worstelen is. Ik heb gemerkt dat de volgende vraag belangrijk is voor de ouders;
Wat kunnen wij zelf in een bepaalde situatie doen voor ons kindje?
-Meer veiligheidsgevoel bij het kindje.
Een pasgeboren kindje is een en al gevoel, het zintuig wat bij hen het sterkst ontwikkeld is. Ze voelen dus ook enorm goed aan hoe de ouders zich voelen. Ze weten als geen ander dat ouders de tijd nemen om hun te begrijpen of niet. Dit gegeven geeft heel veel rust, je ziet het kindje en de ouders beiden ontspannen. Het is een veilig gevoel dat de ouders er zijn op het moment dat het kindje huilt. En dat ze hun best doen met meer theoretische kennis achter het probleem te komen. Ze verdiepen zich door observatie en vertragen in de baby en komen op hetzelfde gevoelsniveau. Hierdoor is de kans zoveel groter dat het probleem wordt opgelost. Zo niet, dan voelen ze zich in ieder geval begrepen, bijvoorbeeld in het geval van het verhuilen.
-Band versterken tussen ouder/ kind.
Ik merk in de gezinnen die veel informatie wensen over de Kraamverdieping en hier enthousiast mee aan de slag gaan, de band met het kind sterker word. Tijdens de massage bijvoorbeeld is het kind vaak enorm alert en zoekt intensief contact met degene die de massage uitvoert. Tegelijkertijd heeft de verzorger die de massage verricht op dat moment ook alleen maar aandacht voor het kindje en zijn reactie. Ze zijn allebei meestal erg ontspannen en rustig tijdens de massage. Daardoor ontstaat er vanzelf een intens oogcontact tussen die twee.
-Minder kans op het belanden in een negatieve spiraal.
Ouders vertellen mij regelmatig over kennissen en familie, dat het in gezinnen na de kraamtijd vaak enorm mis gaat met het kindje en hun zelf. De reden daarvan kan ik natuurlijk niet zien of invullen, toch durf ik te stellen dat Kraamverdieping mogelijk een extra hulpmiddel had kunnen zijn.Ik vind het daarom altijd jammer dat deze ouders dit hulpmiddel niet ter beschikking hadden. De ouders uit mijn kraamgezin beamen dat ook vaak. Ik geloof na veel gesprekken met de ouders, dat het belanden in een negatieve spiraal voorkomen kan worden. Factoren die een rol spelen in het belanden in een negatieve spiraal zijn: vermoeidheid, gebrek aan de juiste informatie, slechte communicatie, onzekerheid, spanningen en angst. Hoe meer kennis en hulpmiddelen, hoe meer kans op rust en stabiliteit.
-Nog meer plezier beleven in de ervaring en contact met elkaar.
“Wat is er nou leuker dan dit! Het is op het niveau van mijn kindje samen spelen!” Deze opmerking kreeg ik in een kraamgezin van de vader van het pasgeboren kindje. Hij had die ochtend met succes en veel plezier zijn zoontje gemasseerd en kreeg ‘s middags informatie over de tiltechnieken met behulp van een pop. Vol enthousiasme stond hij te oefenen met een brede grijns op zijn gezicht. Mama zat ondertussen op de bank foto’s van hem met de pop te maken. Het is verder moeilijk op papier te zetten hoe leuk het voor ouders is om hun kindje bijvoorbeeld te masseren. Het is fantastisch de interactie tussen verzorger en het kindje mee te mogen maken! De liefde en warmte die daar van afstraalt is ontroerend voor iedereen die daar getuige van is!