0 91

Wie is er hier de baas in huis?

“Mag ik je een persoonlijke vraag stellen?”

De vraag aan vader is eruit voor ik er erg in heb… Ik voel dat mijn ademhaling oppervlakkiger wordt en het lijkt of de temperatuur in huis plots oploopt. Ik knijp mijn lippen samen.

We zitten aan de beschuit met muisjes op een rustige 7e dag zonder visite. Sinds een half uur ben ik weer getuige van een ietwat komische struggle tussen vader Dave en zijn zoontje Daan van bijna 4.

Het lijkt wel of zoonlief alles uit de kast haalt om het irritatie niveau van zijn beide ouders zo hoog mogelijk te houden. “Daan, je hebt net twee snoepjes en een beschuit gekregen. Nu is het klaar!”

Pa  en ma zitten beide op het puntje van hun stoel. (Is dat nietl pijnlijk met die knip?) Alhoewel mama zich afzijdig houd zie ik ook aan haar lichaamstaal dat ze het ook helemaal heeft gehad. De spanning is te snijden…

Ik staar zwijgend naar een stampvoetende krijsende kleuter… “NEE!” Tranen rollen nu over zijn wangen. Wat een kracht en doorzettingsvermogen. Wie gaat dit spelletje winnen? Ik heb een angstig vermoeden dat deze kleine jongen met zijn blonde krullen en mooie felblauwe ogen de wedstrijd gaat winnen. Papa gaat overstag, nou nog een snoepje dan! Nee, ik wil twee snoepjes!  Ik moet mezelf inhouden om niet in de lach te schieten.

Oh heerlijk dit, krijgt papa nu door dat het hem helemaal niet om dat snoepje gaat?

Deze week heb ik enorm veel respect gekregen voor het oneindige geduld van vooral vader. Letterlijk een hele week loopt hij nu al voor zijn zoon op zijn tenen, terwijl hij zich meerdere malen per dag aan mij excuseert over het gedrag Daan. De eerste paar nachten heeft hij nauwelijks geslapen, maar Dave blijft beweren dat het goed gaat. Dag en nacht houd hij alle ballen in de lucht. Moeder, kindje en Daan blij en tevreden houden. Daarnaast wil hij ook nog voor mij zorgen; lust je een bakkie koffie Conny?” Nou, zal ik voor jou een een bakkie zetten dan kun jij ook even zitten Dave?” Zijn vrouw Lia heeft me vanmorgen in vertrouwen genomen dat ze zich zorgen maakt.

“Hij is zo moe Conny”

Zou hij openstaan voor suggesties Lia?

Hij mag jou graag dat merk ik aan alles. Het is het proberen waard…

Dave gaat uitgeput naast zijn vrouw zitten.

“Graag Conny wat is jouw mening over deze toestand met Daan?”

Nou. Weet jij wie er hier in huis de baas is Dave? De baas? Euhhh hoe bedoel je?

Je lieve zoon Daan is hier de baas in huis afgelopen week. En die taak wil hij dolgraag kwijt.

Daan daagt je uit. Hij wil dat jij de leiding pakt. Hij merkt dat je bang bent voor zijn heftige emoties. Hij voelt zich als een stuurloos schip in open zee. Hij is zijn rots in de branding kwijt, dat ben JIJ!

Daarom blijft hij onmogelijke dingen vragen…

Denk jij dat Daan gelukkig is nu hij die twee of voor mijn part 50 snoepjes krijgt?

Hij wil jou terug Dave, zijn krachtige papa die standvastig blijft. Wat hij ook uit de kast trekt. Laat hem maar bozen en razen, maar blijf bij je standpunt! Op dag 8 is Daan niet meer bij papa weg te slaan